Herman Koch vind ik een groot schrijver. Ik hou van zijn stijl en de sfeer die hij schept in zijn boeken. Het schrijven vanuit één personage is moeilijk en ik bewonder hoe die kunst hem ogenschijnlijk gemakkelijk afgaat. Toen mijn boekhandel meldde dat Een film met Sophia zou verschijnen, reserveerde ik direct een exemplaar. Inmiddels heb ik het uit. Gelukkig.
De tekst gaat onder de foto verder.
Herman Koch. @ WikiCommons
Koch is meester in vileine personages
Een vilein personage neerzetten is een van de sterke punten van Herman Koch. Het is een schok van herkenning als Koch je meeneemt in de gedachtegang van Stanley Forbes, hoofdpersoon in Een film met Sophia. Want zijn we, althans op zijn minst in ons hoofd, niet allemaal vilein over andere mensen? Keuren we niet allemaal meer af dan goed, schieten afgunstige gedachten niet bij iedereen als zenuwachtige muggen door ons hoofd en zeggen we niet vaak iets anders dan we vinden? Met uiterste precisie schetst Koch dus eigenlijk een beeld van onszelf, en ik vermoed ook dat van hemzelf.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Personages kunnen ook anders heten
Hoofdpersoon is filmregisseur Stanley Forbes, die je met niet al te veel verbeeldingsvermogen ook Paul Verhoeven kunt noemen. In het boek komen meer personages voor die je de naam kunt geven van een bestaand iemand. Forbes biedt Sophia, de zestienjarige dochter van een bevriend echtpaar, de hoofdrol aan in een van zijn films. Sophia heeft nog nooit geacteerd en de uitnodiging is in een impuls gedaan, want de regisseur heeft zelfs geen film voorhanden waar zij in zou kunnen spelen.
Forbes is een oudere man en het blijft een beetje in het midden of het boek afstevent op een MeToo-affaire met dit jonge meisje. Als om niet bijster sterke redenen Forbes een oudere acteur de rol geeft van tegenspeler van Sophia, begint er een soort strijd van twee tikje scabreuze kerels die knokken om de gunst van een meisje. De strijd komt nergens tot een climax. Sophia is een vaag uitgewerkt stereotype meisje, dus we sjokken met een chagrijnige Stanley Forbes naar het laatste hoofdstuk. En dat blijkt een lange weg te zijn.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Waarom toch Een film met Sophia lezen
Ik had het boek verder ongelezen weg kunnen leggen, ware het niet dat ik almaar bleef hopen op een soort apotheose die het voortkabbelende gemopper van Stanley Forbes zou verklaren. Die bleef om onbegrijpelijke redenen uit. In plaats daarvan krijgen we sommige scènes in andere bewoordingen dubbel voorgeschoteld. Waarom?
Goed, het zal duidelijk zijn dat ik dit boek niet van hetzelfde kaliber vind als bijvoorbeeld Geachte heer M. Een film met Sophia is een boek dat ik makkelijk kan vergeten. Toch kijk ik uit naar een nieuwe Koch, want zelfs de beste schrijver kan een offday hebben.
Specificaties
Herman Koch – Een film met Sophia
ISBN 9789026353048
Paperback € 22,99
Pagina's 304
Uitgever Ambo Anthos